
Hikâye İstanbul’da Geçiyor
Batı edebiyatında İstanbul’un nasıl temsil edildiğine odaklanan “Hikâye İstanbul’da Geçiyor” sergisi, Meşher’de 18 Ocak 2026’ya kadar ziyaretçilerini bekliyor. 16. yüzyıldan günümüze kadar uzanan bir dönemden eserleri kapsayan sergide Ömer Koç Koleksiyonu’ndan nadir eserler, elyazmaları ve çeviriler yer alıyor.
Küratör Rehberliğinde Sergi Turu
Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olarak 2019 Eylül’ünde açılan sergi mekânı Meşher’de küratörler eşliğinde sergi turları devam ediyor. 18 Ocak’a kadar uzatılan Hikâye İstanbul’da Geçiyor sergisi, küratörler Ebru Esra Satıcı ve Şeyda Çetin’in rehberliğinde yapılacak yeni turlar ile ziyaretçileri bekliyor. 4 Temmuz’da gerçekleşecek tur, katılımcılara Batı edebiyatının kurmaca yapıtlarında İstanbul’un izine bakma fırsatı sunuyor.
Özel Seçki
Ömer Koç Koleksiyonu’ndan yaklaşık 300 kitabın merkezde olduğu sergide yazarlara ait elyazmaları, nadir ilk baskılar ile imzalı ve ithaflı kitaplara farklı kaynaklardan gravür, resim, nota kitapçığı, film, afiş gibi çeşitli yapıtların yanı sıra yayımlanan Türkçe çeviriler ve gazete kupürleri de görülebiliyor. Edebî türler arasındaki geçişkenliklere, temsillerdeki benzerlik ve karşıtlıklara, devamlılık ve kırılmalara dikkat çeken bu özel seçkiyi, serginin küratörleri Ebru Esra Satıcı ve Şeyda Çetin eşliğinde gezmek isteyenler için turlar yeniden başlıyor.
Kayıt Yaptırmak Gerekiyor
Ziyaretçilerin sergideki nadide eserler hakkında kapsamlı bilgi edinme fırsatı bulacağı turların devamı 4 Temmuz Cuma günü saat 16.00’da Şeyda Çetin eşliğinde yapılacak. Küratör eşliğindeki sergi turlarının ikincisi ise Ebru Esra Satıcı’nın eşliğinde 31 Temmuz’da yine saat 16.00’da olacak. Sınırlı kontenjanı olan turlara kayit@mesher.org e-posta adresinden kayıt yaptırmak mümkün.
Sergiye Eşlik Eden Kapsamlı Katalog
Hikâye İstanbul’da Geçiyor, Batı edebiyatının farklı türlerinde yer alan İstanbul temsillerine odaklanıyor. 23 Ocak’ta açılan sergi, Ömer Koç Koleksiyonu’ndan yaklaşık 300 kitabı merkezine alarak, fantastik öykülerden bilimkurguya, grafik romanlardan casusluk hikâyelerine uzanan geniş bir seçki sunuyor. Voltaire, Virginia Woolf, Jules Verne, Ian Fleming gibi yaz arların eserlerini bir araya getiren sergi, şehrin başta edebiyat olmak üzere diğer yaratıcı alanlar üzerindeki ilham verici etkisini gözler önüne seriyor. Ziyaretçilere kitaplardan uyarlanan filmlerin gösterimlerinin yanı sıra çocuk ve yetişkinler için çeşitli atölyelerle zenginleşen bir deneyim vadediyor. Sergiyle aynı ismi taşıyan sergi kataloğu da sergiye dair derinlemesine bir bilgi kaynağı sunuyor.
İstiklal Caddesi No: 211’de
Adını Osmanlı Türkçesinde “sergi mekânı” anlamına gelen kelimeden alan Meşher, faaliyetlerini disiplinlerarası yaklaşımıyla Eylül 2019’dan itibaren sürdürüyor. Meşher, tarihsel araştırmalardan çağdaş sanata uzanan sergileri ve yayınları, atölye ve konferanslar gibi kapsamlı paralel etkinliklerle zamanlar ve kültürler arasında yeni bir diyalog zemini sağlamayı amaçlıyor. Orta Çağdan günümüze uzanan bir zaman aralığında, geniş bir konu yelpazesinde sergiler sunuyor. İstiklal Caddesi’nde yer alan Meşher’de, ziyaret, etkinlik ve sergi turları ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Pazartesi hariç haftanın altı günü ziyaret edilebilir.