elektrikli-araclarin-bakimindaki-5-fark

Elektrikli Araç Bakımındaki 5 Fark

Otomotiv dünyasında elektrikli araçların (EV) sektördeki payı her geçen gün artarken elektrikli tarafa geçmeden önce bakımını öğrenmek önemli. Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre 2023 yılında dünya genelinde 14 milyon yeni elektrikli araç tescil edildi ve bu sayı toplamda 40 milyona ulaştı. Quartz’ın haberine göre bu araçlar, satılan tüm otomobillerin yüzde 18’ini oluşturdu ve mevcut eğilimler bu oranın artacağını gösteriyor.

Hem Yakıt Hem Bakım Tasarrufu  

Yaşadığınız yere bağlı olarak, çevrenizde daha fazla elektrikli araç görmeye başlamış olabilirsiniz. Elektrikli bir araç satın almak, daha istikrarlı enerji fiyatlarından yararlanmak ve benzin fiyatlarındaki dalgalanmalardan kaçınmak anlamına geliyor. 2024 tarihli NRDC raporuna göre elektrikli araçlar, yakıt maliyetlerinde diğer sürücülere göre yüzde 65’e kadar tasarruf edebilirken, bakım maliyetlerinin düşük olmasıyla araç ömrü boyunca tasarruf sağlayabiliyor.

1. Daha Az Hareketli Parça

Elektrikli araçlar geleneksel içten yanmalı (IC) araçlara göre yüzde 90’a kadar daha az hareketli parçaya sahip. Temel bileşenler batarya, motor, güç çevirici ve dahili şarj cihazıdır. Bunları tanıdığınızda işler oldukça basitleşir.

2. Kalbi Batarya

Motor bulunmadığından, batarya elektrikli aracınızın kalbi olur. Bu merkezi parça, menzil ve verimliliği optimize etmek için düzenli kontroller gerektirir. Kullanıma bağlı olarak 15 yıla kadar dayanabilir. Sisteminizi kontrol ederek batarya hücrelerini değiştirip bozulmaları azaltabilirsiniz. Alternatif olarak, akıllı bir yönetim sistemi performansı takip edebilir.

3. Süspansiyondaki İnce Farklar

Süspansiyon sistemi içten yanmalı araçlardan çok farklı olmasa da, bataryalı araçlarda dikkat edilmesi gereken bazı ince farklar vardır. Örneğin EV’de şasinin alt kısmında ağır bir batarya paketi bulunabilir ve bu da aracın ağırlık merkezini değiştirir. 80.000 kilometrede süspansiyon sistemini kontrol ettirmek yerinde olur.

4. Sıvılara Daha Az Bağımlı

Benzinli araçlar genellikle her 12.000 kilometrede bir yağ değişimi ister. Ancak elektrikli araçlar daha az sıvı barındırdıkları için bu işi kolaylaştırır. Soğutma sıvısı batarya ve motor sıcaklığını düzenlemek için hâlâ kullanılır fakat şanzıman veya egzoz sıvıları olmadığından bakım daha azdır.

5. Yazılım Güncellemeleri

Hem benzinli hem elektrikli araçlar bazı sistemlerin çalışmasını sürdürmek veya iyileştirmek için düzenli yazılım güncellemeleri gerekir ancak EV’ler bu konuda daha da bağımlıdır. Motor sağlığını iyileştirmek, rejeneratif frenlemeyi optimize etmek ve şarj sorunlarını çözmek için kablosuz (over-the-air) güncellemeler alırlar. Bu kablosuz iletim sayesinde aracı servise götürmeden de birçok güncelleme yapılabilir.